Chatten er stengt.
Sjekk våre åpningstider

Skjulte kunstskatter

I kunstbyen Bergen kan man oppdage skjulte skatter på de mest uventede stedene. Flere av byens mest spennende verk finner du i et parkeringshus under bakken.

Kunst er i sin natur uforutsigbart, og gatekunst spesielt kan dukke opp der man minst venter det. Flere etasjer under Bergens gater, et sted mellom Muren, Nøstet og Torgalmenningen, finner du en rekke storslåtte gatekunstverk. KlosterGarasjen er et fjellanlegg med nesten 1 000 parkeringsplasser og 20 kunstverk. Bergen Parkering er stolt tilhenger av den lokale kunstscenen, og vi har lenge satset på lokalkunst i utsmykking av våre parkeringsområder.

 

En kunstvandring av den sjeldne sorten

Med kunstinstallasjoner i ulike former, har KlosterGarasjen siden åpningen i 2005 gitt de besøkende noe mer enn kun parkering. Installasjonene er multimediale, med bruk av bilde, lys, lyd og tredimensjonalt rom.

– Jeg anbefaler alle besøkende i Bergen sentrum en kunstvandring av den sjeldne sorten i KlosterGarasjen, sier Trond Birkeland, daglig leder i Bergen Parkering.

Ved innkjøring i parkeringshuset, blir man møtt med «Ibsen-veggen», et svært triptyk alterbilde av kunstneren Coderock, med forskjellige figurer av Ibsens verk. Veggen viser Hedda Gabler, Peer Gynt, Solveig, Hedvig og andre kjente Ibsen-figurer i et gatekunstuttrykk. Graffitiveggen er et bestillingsverk utformet spesielt for KlosterGarasjen, i samarbeid med Bergen Kunsthall og Ibsen 2006, og er en iøynefallende opplevelse inn og ut av parkeringshuset.

 

Bilde av Ibsen-veggen i KlosterGarasjen, et alterbilde i graffitistil montert i fjellveggen.

Klarer du å kjenne igjen alle Ibsens figurer?

 

– Bildene er fantastiske verk som må sees! Disse kunstskattene er viktige bidrag for å gi besøkende en positiv opplevelse i tillegg til enkel parkering under byens gater, forklarer Birkeland.

 

Kunsthjerte

Det har kommet flere kunstprosjekter i parkeringshuset etter Coderock, og for snart fem år siden startet det aller største kunstprosjektet i nyere tid. I 2018 engasjerte Bergen Parkering lokalkunstneren Slava Nemes til å utsmykke trappehusets tolv etasjer mellom Klosteret og Muren med gatekunst. Det gjennomgående temaet for prosjektet var hjerte, helse og helhet.

– Vil du oppleve ekte gatekunst av verdensklasse i Bergen, ta en tur i trappene mellom Muren og Klosteret. Slava har laget noen fantastiske bilder det er vel verdt å gå over 200 trappetrinn for å få med seg, forteller Birkeland.

Bilde av flere malerier rett på veggen i en lang gang.

Fjellveggens naturegenskaper dras inn i kunsten i Muren.

 

Prosjektet består av 16 verk hvor Slava blant annet har brukt triple exposure-teknikk hvor han i ett bilde har smeltet sammen natur, stein og rennende vann i hjerteform. Noe av målet med prosjektet var å oppfordre til økt bruk av trappene i parkeringshuset.

– Denne utsmykningen forsterker KlosterGarasjens tilbud av kunstneriske opplevelser og posisjon som Bergens beste parkeringshus, fortsetter Birkeland.

 

Den forsvunne skatten

Kort tid etter verkene fra Slava var kommet på plass i KlosterGarasjen og før avduking for publikum, forsvant to av verkene en sen søndagskveld. Personer hadde tatt seg inn i parkeringshuset, skrudd ned bildene og forsvunnet, alt i løpet av noen få minutter. Forholdet ble politianmeldt og fikk oppslag i flere medier, noe som førte til et publikumtips om hvor bildene befant seg. Siden den gang er det innført flere sikkerhetstiltak for å unngå at KlosterGarasjen blir plyndret av kunsthungrige tyver igjen. På lik linje med AFK-malerier og Dolk-stensiler som blir skåret ut av Bergens fasader, er Slava sine bilder blitt høyt ettertraktet av frekke kunstelskere. Men man trenger ikke å dra lenger enn til Gategalleriet for å få tak i et eget eksemplar.

Bilde av to malerier på en vegg i et trappehus

Tyveriet påførte dessverre skader på Escape, som måtte gjenskapes av Slava i ny utgave.

Byens beste parkeringshus

På lik linje med bergenserne, er Bergen Parkering både stolt av og glad i byen. Vi gjør derfor alt vi kan for å gi kundene byens beste og enkleste parkering, slik at du kan besøke den så ofte du vil.

– KlosterGarasjen gjør at vi får en mer attraktiv by. Med nesten 1000 parkeringsplasser rett under den livlige bykjernen, blir det enkelt for folk å komme hit. I tillegg frigjøres areal på gateplan til spennende butikker og møtearenaer, sier Elisa Stewart Nilberg, merkevareleder i Bergen Parkering.

Parkeringshuset er lett tilgjengelig med innkjøring og utkjøring utenfor sentrumskjernen. På den måten slipper du å kjøre gjennom trange sentrumsgater for å komme frem, samtidig som utgangene er midt i smørøyet. Du kommer opp nærmest midt på Torgallmenningen, noe som er et veldig godt utgangspunkt for alle aktiviteter i sentrum.

Flyfoto over Bergen sentrum som viser de 4 inn- og utgangene til KlosterGarasjen

Sentralt i hjertet av Bergen

 

Som gående, er det totalt fire inn- og utganger du kan benytte deg av i KlosterGarasjen: Muren, Klosteret, Markeveien og Nøstet. KlosterGarasjen er derfor midt i hjertet av byen og innen kort avstand til det meste Bergen har å by på.

– Vi vet at parkering aldri er målet, men likevel en viktig faktor i hverdagen. Enten du skal på jobb, kulturarrangement eller shopping. Derfor jobber vi hele tiden for at parkering skal være så sømløst og enkelt som mulig.

 

Les alle våre tips til opplevelser i Bergen sentrum her.