Chatten er stengt.
Sjekk våre åpningstider
Bilde av en rekke med ladebokser i ByGarasjen, med biler parkert på hver plass

Oppgraderte ladebokser i ByGarasjen

Vi har oppgradert ladeområdet i ByGarasjen, sentrums største ladeanlegg, med 54 nye ladebokser.

Det er litt over 7 år siden ladeområdet i ByGarasjen først så dagens lys, noe som betyr at de 54 første ladeboksene vi installerte var modne for utskiftning. Nå kan vi ønske kundene velkommen tilbake til et nyere, mer stabilt og mer bærekraftig ladeanlegg. Det er de to laderekkene ytterst i parkeringshuset som nå har blitt oppgradert, og fått ladepunkter tilsvarende de vi installerte i bildelingshuben i 2021.

Ved åpning høsten 2016 var ladeområdet det første av sitt slag i Norge. Det som skiller løsningen i ByGarasjen fra de fleste andre ladeløsninger, er at man ikke trenger å gjøre noe annet enn å koble seg til ladeboksen for å lade. Ladeavgift beregnes og belastes automatisk ved hjelp av den kjente ANPR-løsningen Sesam Sesam. Vi vet at elbileiere er leie av å måtte forholde seg til et flust av forskjellige ladeapper, og hos oss bruker man den samme appen for parkering og lading. Det er den enkle og sømløse kundeopplevelsen som har gjort ladeområdet til en suksess fra starten.

 

Bilde av en bil parkert og koblet til ladeboks i ByGarasjen. Man ser en mann gå bort fra bilen.

 

Ladeområdet i ByGarasjen har vært populær helt fra starten, og vi har utvidet antall ladepunkter to ganger siden åpningen. Nå har vi over 100 ladeplasser i ByGarasjen, som fortsatt er Bergen sentrums største ladesanlegg. Dette føyer seg i rekken av innovative tiltak Bergen Parkering har gjort for miljøvennlig mobilitet i byen, og som forsterker Bergens lederposisjon i det grønne skiftet. Utviklingen i Bergen har gått i lynfart, og byen blir lagt merke til både lokalt, nasjonalt og globalt: vi har både tittel som Europas elbilhovedstad, og en av de mest bærekraftige byene i hele verden. I en rangering av de 20 mest miljøvennlige destinasjonene i verden, kom Bergen på femteplass. Den gjeve plasseringen på lista begrunnes hovedsakelig med byens inspirerende innsats for bærekraftig mobilitet.

For Bergen Parkering, er bærekraftig og fleksibel mobilitet del av et helhetlig tjenestekonsept. Parkering skal være mer enn asfalt med hvite streker på rekke og rad, det skal også være en integrert del av grønn byutvikling. Vi ser på parkeringsdrift som behovsdekning, og en mulighet til å levere en merkbar bedring av lokalmiljøet. Vi har byens største hub for bildeling i ByGarasjen, rett over fylkets største kollektivknutepunkt. Nå er bildeling fast inventar på alle våre p-anlegg. Vi bygger ut ladeinfrastruktur i sentrum, og kan skryte av lynrask destinasjonslading midt i sentrum sammen med Wattif EV. Og flere kommer!

 

Bilde av en mann i parkeringshus som kobler bilen til en ladeboks

 

Da ladeområdet først åpnet i 2016,  var det ca. 100 000 elbiler i Norge, og 16% av nybilsalget var elbiler. Ved utgangen av 2022 var det over en halv million elbiler i Norge, og over 80% av nybilsalget består av elbiler. I følge Statens Vegvesen, utgjør elbiler snart hver fjerde personbil i Norge. I ByGarasjen er det nå rundt 60% elbiler i gjennomsnitt. Selv om de fleste elbilbruere har gode lademuligheter hjemme, er det likevel stort behov for ladekapasitet i sentrum, spesielt i byens største parkeringshus. Vi har nå totalt 92 ladeplasser tilgjengelige for alle våre kunder. I tillegg har vi 20 ladeplasser forbeholdt bildelingstjenester. Bildelingshuben i ByGarasjen er svært populær, og i høysesong er det behov for langt flere enn 20 ladeplasser for delebiler, noe som gjør at vi bedre utnytter overskuddskapasiteten fra det ordinære ladeområdet.

I tråd med vår miljøpolicy og våre forpliktelser til bærekraftig drift, søkte vi etter en mest mulig ressurseffektiv løsning da vi satt i gang oppgradering av ladeområdet i år. Vi fikk en gyllen mulighet til å overta noen nesten nye ladebokser fra et borettslag som måtte skifte ut hele anlegget sitt i forbindelse med ny tjenesteleverandør. Ladeboksene hadde vært i bruk knappe året, og passet perfekt med resten av ladeinfrastrukturen i ByGarasjen. Denne typen tiltak føyer seg i rekken med våre definerte bærekraftsmål, hvor blant annet gjenbruk og ansvarlig ressursforvaltning står i fokus. Sammen med opprinnelsesgarantier for hele strømforbruket, har dette prosjektet ført oss enda et skritt nærmere vårt mål om å være Norges mest bærekraftige parkeringsselskap.

Bilde av et skilt i ByGarasjen som viser til bildeling og ladesone.