Chatten er stengt.
Sjekk våre åpningstider
Bilde av en bilvei i mørket, med lystråd over kjørefelt

Refleksdagen 2023 – bli sett!

Høsten har for alvor kommet over oss, noe vi kjenner på både utetemperatur og korte dager. Kombinert med regn og dårlig vær, byr høsten på mange utfordringer i trafikken. Men ett veldig enkelt grep kan redde liv.

Bilde av en silhuett, gående mot frontlysene til en bil

Noen kaller refleks for den billigste og enkleste livsforsikringen du kan ha. Likevel er det under halvparten av alle voksne som bruker refleks. Derfor arrangeres Refleksdagen hvert år med mål om å ikke bare øke refleksbruken i befolkningen, men også kunnskap om trafikksikkerhet. Bergen Parkering er stolt sponsor av organisasjonen Trygg Trafikk, og vil derfor markere dagen med å dele ut refleks til våre kunder i sentrum fra kl. 17.

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober. Noen steder består markeringen av utdeling av reflekser, andre steder er det ulike aktiviteter for å få folk til å være synlige i mørket. Alle som er med jobber mot et felles mål om å øke trafikksikkerheten, og bidra til nullvisjonen for trafikkulykker. Manglende synlighet er en medvirkende årsak til mange ulykker, både i by og på landevei. I følge Transportøkonomisk institutt skjer 4 av 10 av alle fotgjengerulykker i mørket. Svart asfalt kombinert med regn, tåke, og mørke gir dårlige kontraster, og gjør det vanskelig å fange opp myke trafikanter raskt nok. Derfor skal man alltid bruke refleks når man går ute, da minst én på hver side, for å være synlig fra flere kanter.

Bilde av en bilfører tatt bakfra, med uskarpe lys på veien foran seg

Selv i hjertet av sentrum, med masse gatebelysning og lave trafikkhastigheter, er refleks livsviktig. De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra andre biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten, og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Trygg Trafikk sine tips for riktig refleksbruk:

  • Fest refleks på alle jakker og bagger.
  • Legg refleksbånd i skoene.
  • Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best.
  • Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
  • Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein.
  • Noen reflekser er forbruksvare, hvor slitasje gjør at de må byttes ut med jevne mellomrom.

Kjenner du på behovet for en ny refleks? Ta turen innom inngangen til KlosterGarasjen i Markeveien, hvor vi kommer til å dele ut refleksbånd, reflekstekstiler og blinkende løpelys i LED torsdag 19. oktober fra kl. 17.