Chatten er stengt.
Sjekk våre åpningstider

En partner for bærekraft og byliv

Når du haster avgårde gjennom sentrumsgatene på vei til jobb eller for å kjøpe popcorn før kino, tenker du kanskje ikke over en diskré men stødig partner på veien mot målet – Bergen Parkering.

Helt siden selskapet så dagens lys i 2011, har vi jobbet for å forbedre bylivet i Bergen sentrum, men ikke bare for bilister. Bergen Parkering er en aktør som de fleste i Bergen kjenner til, og som ofte er forbundet med de store parkeringshusene i sentrum. Men det som kanskje er mindre kjent, er at Bergen Parkering ikke bare huser biler – vi er også med på å forme fremtiden for transport og mobilitet i byen.

– Vi utforsker ofte nye konsepter, noe som kanskje ikke er så vanlig i en ellers konservativ bransje. Vi er alltid på jakt etter innovative ideer å teste, sier Joacim Tufte, leder for forretningsutvikling hos Bergen Parkering.

Som selskap, vil vi ha mer enn asfalt med parkering på rekke og rad, vi vil heller tilby mobilitet og en løsning på innbyggernes stadig endrede behov. Vi har gjennom bærekraftstrategien vår forpliktet oss til å levere en merkbar bedring av lokalmiljøet der vi drifter parkeringsanlegg. Det kan høres ut som en hårete ambisjon, men tar du en nærmere titt på parkeringsplassene vi drifter, vil du legge merke til interessante tilskudd. Ved siden av de tradisjonelle plassene, finner du ladestasjoner for både elbiler og delingsbiler. Du vil også finne stativer for bysykler eller mikromobilitet. Dette gjør vi for å tilrettelegge for en mer bærekraftig og grønnere måte å komme seg fra A til B.

Mobilitet og miljø

Et godt eksempel på dette er Høyteknologisenteret. Siden Bergen Parkering kom på banen, er plassen utenfor bygget forvandlet fra en bortgjemt plass til mobilitetshub. Det er plassert delebiler på området, slik at de som jobber på Høyteknologisenteret ikke trenger å kjøre bil hver dag. Er det en solskinnsdag og du skal til Nygårdsparken? Da kan du ta bysykkel eller sparkesykkel, som parkeres på samme området. Alt dette ved et strategisk knutepunkt med bybane og buss rett utenfor. Denne endringen er fremdrevet av Bergen Parkering med samarbeidspartnere som Bergen kommune og sameiet som drifter Høyteknologisenteret.

– Ved å tilrettelegge for alle typer mobilitet utover vanlig parkering, forenkler vi hverdagen med mer fleksibel transport, hvor man kan kombinere bil, sykling og kollektiv, forteller Joacim.

Kvalitet i alle ledd

Torill Vassnes har jobbet i Bergen Parkering i fem år og er HMS- og kvalitetsansvarlig. Hun startet sin karriere i kundeserviceavdelingen og jobber nå med alt fra personvern til bærekraft.

– Målet vårt er å være ledende innen bærekraft og fremtidens mobilitet, og komme med gode strategier for hvordan man skal komme dit.

De siste ti årene har Bergen Parkering vært en pioner i bransjen når det gjelder den teknologiske utviklingen. I 2015 lanserte vi og samarbeidspartnerne våre Sesam Sesam, en tjeneste for billettløs parkering med automatisk skiltgjenkjenning og betaling i app, for å gjøre parkering enklere. I 2022 tok vi enda et nytt sprang og lanserte et helt nytt parkeringssystem. Denne nye teknologien har kamera som leser bilskilt på hver eneste parkeringsplass, noe som åpner opp for mer variert og fleksibel parkeringsdrift i alle typer anlegg, store som små.

Strategiske skritt framover

Bergen Parkering har også tatt et grundig blikk på hvordan det vil se ut når et parkeringsselskap skal jobbe mot en bærekraftig fremtid. I den forbindelse har vi utarbeidet en detaljert bærekraftstrategi som rommer våre ambisjoner og mål om å være Norges mest bærekraftige parkeringsselskap.

– Vi er opptatt av at bærekraftsarbeidet ikke bare blir nedtegnede ord i en skuff. Det er viktig for oss at mål og tiltak blir satt i liv og er noe vi er stolte av – en integrert del av hverdagen for alle involverte, fortsetter Torill.

Et godt eksempel på dette, er målet om å redusere strømforbruket i alle parkeringsanlegg. Vi har byttet alle lysarmaturer i parkeringshusene våre til LED, noe som både sparer strøm og reduserer lysforurensingen i store sentrumsarealer. I tillegg er det installert sensorer som følger med på aktivitet, og øker sikkerheten og tryggheten til de som ferdes i ByGarasjen og andre parkeringshus.

Dette og flere lignende prosjekter er implementert av som en del av bærekraftstrategien vår. Vi har definert mange tiltak og mål som skal på plass de neste årene, blant annet bedre guidingløsninger for parkering, og alternativ bruk av parkeringsarealer.

– Som et parkeringsselskap, har vi lyst å lede an og vise resten av bransjen at det finnes verdi i å satse på bærekraft, sier Joacim.

Fokus på lokalmiljøet

Bergen Parkering er også opptatt av sin rolle i lokalmiljøet. Gjennom innovasjon, teknologi, og et ønske om å bidra positivt til samfunnet, fortsetter vi utviklingen av bransjen og byen. Dette er forsterket av vår til sosial og miljømessig bærekraft. Derfor viser vi vår støtte til byen ved å sponse flere lokale arrangementer, blant annet Fakkeltoget på Løvstakken, Bærekraftige liv på Nordnes og Bondens Marked Bergen for å nevne noen.

Bilde av Lille Lungegårdsvann og sentrumsgatene rundt, tatt fra Fjellsiden– Bergensere har en sterk og urokkelig tilknytning til byen sin. Det er en blanding av stolthet og fellesskapsfølelse. Dette tenker vi på, i alt vi gjør, forteller han.

Bergen Parkering mener at vi har et stort ansvar for å sikre et trygt og trivelig bymiljø som lokal aktør, og har derfor pekt det ut som et av fire fokusområder i bærekraftstrategien sin. Dette innebærer også å støtte opp om gode og viktige tiltak i lokalsamfunnet, som Gatelaget til SK Brann er et utmerket eksempel på.

– Vi kan alle gjøre vår del for å nå verdens bærekraftsmål, og mye starter i eget nærmiljø. Tenk globalt, men handle lokalt!

Tekst og foto: Bergen Parkering, Schibsted Partnerstudios